Тримата шерпи, тръгнали да търсят алпиниста Боян Петров, не са го

...
Тримата шерпи, тръгнали да търсят алпиниста Боян Петров, не са го
Коментари Харесай

Лоши новини: Не откриха Боян Петров в лагер 1

Тримата шерпи, тръгнали да търсят алпиниста Боян Петров, не са го намерили в лагер 1 под връх Шиша Пангма.

Местните са достигнали до лагера в подножието на осемхилядника в Хималаите, само че търсеният планинар не е бил там, заяви жена му Радослава Ненчева. Акцията за през днешния ден е прекъсната. 

Следващата цел е горният лагер, по-късно идващият - нормално по един дневно. 

Шерпите са народ, който обитава Непал, Китай и Индия, и най-често са наемани като планински водачи или носачи. 

Тръгнала е спасителна задача от Китай, която се чака да дойде в сряда. Такава процедура се задейства автоматизирано, откакто изчезне планинар, посочи Поли Генчева от Хималаите, която дружно с оператора Красимир Андонов снима документален филм за алпиниста, за който през вчерашния ден Външно заяви, че се търси, съобщи НоваТВ.

Все още няма позволение от Китай непалски хеликоптер да лети над Тибет. 

“До момента нямаме удостоверение дали от българска страна е задействано публично искане за подпомагане от Китайското държавно управление и помощ китайски хеликоптер да бъде изпратен ”, сподели Генчева.

Тя и операторът Красимир Андонов са имали среща с Боян Петров, с цел да се насочат дружно към най-високия връх Еверест, където е трябвало да продължат фотосите на кино лентата “На крачка от света ”.

Алпинистът е на експедиция по изкачването на 8-хилядния връх Шиша Пангма. Вчера стана ясно, че е липсващ в Хималаите на територията на Тибетски самостоятелен регион, КНР, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

В експедицията са взели участие още 10 души - 1 маджарин, 5 италианци и четирима водачи от непалски генезис.

" Обичайно е, че Боян Петров си е оставил телефона в базовия лагер, тъй като е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите сътрудници, които имат собствен сателитен телефон ". Това заяви Деян Петков, един от уредниците на експедицията на Боян Петров, който 10-и ден е в неопределеност. 

Петков посочи, че телефонът тежи, а батериите падат за 3-4 дни в студеното време: " За да стопляш неща, до момента в който вървиш, би трябвало да ги държиш до себе си. Предполагам, че е предпочел да придвижва други неща ".  

" Нормално е за една седмица да го няма. И различен път също се е случвало да няма връзка с него по 7 дни. Но пък сме имали информация от хора, които са вървели с него ", сподели Петков, като в това време разкри, че Боян обича да върви самичък, тъй като по този начин се усеща по-комфортно и може да върви със лично движение. 

" Надяваме се до момента в който неговите сътрудници са се качвали към 3 лагер, той да е стигнал до върха, а след това да е тръгнал да се връща след тях ", добави той. 

По думите му сега в региона няма стихия, само че времето е неприятно и духа мощен вятър. 

" Смятаме, че той е в лагер 1, където има храна и вода ", съобщи Петков. 

Относно обстоятелството, че палатката на Боян е била открита на последния лагер 3, Петков изясни, че това е обикновено: " Палатката се оставя и тръгваш да катериш върха. Някои хора даже не си взимат раницата. Те носят единствено най-необходимото. Това е напълно обикновено ". 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР